insanbul

Yenidoğan Bebek Göbek Bakımı

Yenidoğan Bebek Göbek Bakımı

Bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucağına alan her anne baba, daha önce hiç hissetmediği bir sorumluluk duygusu altına girmektedir. Dünyaya gözlerini açan minik yavrularına her şeyin en iyisini verebilmek ve onlara en iyi şekilde bakmak isteyen aileler, birçok soruya en doğru cevabı bulmak için çeşitli araştırmalar yapmaktadır.

Anne babaların yenidoğan bebeklerin bakımı hakkında en çok endişeye düştükleri konu başlıkları arasında göbek bakımı yer almaktadır.Bebekler ile anneler arasındaki yaşam köprüsü olarak da adlandırılabilecek olan göbek bağı, beslenme ve oksijen işlevlerini yerine getirme sorumluluğuna sahiptir. Göbek bağının çeşitli nedenlerden dolayı zarar görmesi, bebeklerin gelişimin sekteye uğramasına neden olabilmektedir. Bu denli önemli olan göbek bağı, doğumdan sonraki dönemde de özenli ve titiz bir bakım gerektir. Bebeklerin göbek bağı bakımı konusunda ailelerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür.

Yenidoğan Göbek Bağı Her Zaman Kuru Tutulmalıdır

Bebekler ilk doğdukları dönemde oldukça narin ve hassas bir yapıya sahiptir. Bebeklerin o denli küçük ve narin olması anne babaların bebek bakımı konusunda endişeye düşmesine neden olmaktadır. Yenidoğan bebek bakımı konusunda en özen gösterilmesi gereken konu başlıkları arasında göbek bağı yer almaktadır. Göbek bağının mikrop kapmaması ve hijyenik olması bebeklerin zarar görmemesi açısından çok önemlidir. Göbek bağının bu bağlamda her zaman kuru kalması ve hava ile temasının kesilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle anne babalar özellikle bez değişimi sırasında, bebek bezlerini göbek bağını kapamayacak şekilde bağlamalıdır. Ayrıca yaz aylarında ve sıcak havalarda göbek bağı düşene kadar bebeklere tulum ya da kapalı kıyafetler yerine, bebeklerin göbeğini açık bırakacak giysiler giydirilmesi gerekmektedir.

Göbek Bağı Temiz Tutulmalıdır

Bebekler doğduktan sonra yapılan ilk muayenede, bebek doktorları anne babalara göbek bağının bakımı ve korunması hakkında çeşitli bilgiler vermektedir. Aileler bu bağlamda en değerli varlıkları olan bebeklerinin bakımını en doğru şekilde yerine getirmek adına büyük bir çaba ve emek sarf etmektedir. Göbek bağı bakımı sırasında kullanılan yüzde yetmiş alkollü spreyler ve pamuklu petler bulunmaktadır. Bebeklerin her bez değişimi sırasında bu alkol ve pet yardımı ile göbek bağına bakım yapılması gerekmektedir. Ayrıca göbek bağının kaka ve idrar ile kirlenmesi durumunda aileler bu bölgeyi, nemli ve ıslık bir bez yardımı ile temizlemelidir. Daha sonra ise anne babalar, bu bölgenin tamamen kurulanmasını sağlamalı ve hijyenik olduğundan emin olmalıdır.

Yenidoğan Göbek Bağı Ne Zaman Düşer

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı genel olarak doğumdan sonraki ilk hafta ya da ikinci hafta içinde düşmektedir. Göbek bağının düşme süresi her bebekte farklı bir süre zarfında gerçekleşmektedir. Bu sürecin değişiklik göstermesi aileleri korkutmamalı ve anne babalar, göbek bağı bakımını, düşene kadar belirtildiği şekilde yapmaya devam etmelidir. Bebeklerde göbek bağı düştükten sonra, göbek bölgesinde şiş bir görüntü oluşabilmektedir. Hatta nadir durumlarda kanama görüntüsü ile karşı karşıya da kalınabilmektedir. Böyle bir durumda bebek doktorlarından tavsiye alınabilecek olsa da, genel olarak ailelerin paniklemesini gerektirecek bir durum olarak görülmemektedir. Göbek bağının şiş görüntüsü indikten sonra bu bölgede kabuklanma ve kalıntı oluşabilmektedir. Kabuklanma tamamen bitene kadar kordon bölgesi takip edilmelidir.

Göbek Bağı Bölgesinde Görülen Hangi Sorunlarda Doktora Başvurulmalıdır ?

Yenidoğan göbek bağı bakımı anne babaların en özen göstermesi gereken konulardan olduğundan söz etmiştik. Bebeklerde göbek bağı genel olarak doğumdan sonraki ilk on gün ile on beş gün arasında düşmektedir. Göbek bağı düştükten sonra görülen hafif şişlik ve kabuklanmalar olağan iyileşme sürecinin bir parça kabul edilmektedir. Fakat, göbek bağı düşmesinin ardından bölgede kanama, kızarıklık, koku ya da akıntı oluşması durumunda, göbek bağı iltihaplanması oluşması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle anne babaların yukarıda bahsedilen herhangi bir belirti ile karşılaşması durumunda kesinlikle bir uzmana başvurması gerekmektedir.

Hamile Anneler
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.