kabızlık problemidir. Kayısı, şeftaliye benzerliği ile bilinen portakal renginde çok faydalı bir meyvedir. Sert çekirdekli meyve kategorisinde yer alan kayısı, kuru ya da taze olarak tüketilebilmektedir. Besin değeri açısından son derece yüksek bir besin olan kayısı, tatlı bir meyve olması sayesinde yemeklerden sonra tatlı niyetine de tüketilebilmektedir. Besleyici ve faydalı meyveler kategorisinde yer alan kayısı, gebelik döneminde de anne adaylarının ihtiyaç duyduğu tüm temel mineral ve vitaminleri içermektedir. Kuru formunu yaz ve kış aylarında rahatlıkla bulabileceğiniz kuru kayısı magnezyum, kalsiyum, demir ve lif bakımından oldukça zengindir ve bu nedenle gebelik döneminde anne ve bebeğe sayısız faydası bulunmaktadır. Kuru kayısının gebelik dönemindeki faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür.
Kuru Kayısının Faydaları
- Gebelik döneminde kuru kayısı tüketmek hem anne adayının hem de bebeğin vitamin eksikliğinden korunmasını ve sağlıklı bir süreç geçirmelerini sağlamaktadır. Lif, mineral, potasyum, kalsiyum, sodyum, karbonhidrat, A, C, K ve B6 vitamini bakımından çok zengin olan kuru kayısının, gebelik döneminde düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.
- Potasyum insan vücudunda önemli bir işleve sahip olan elektrolitlerdendir. Bir avuçtan az kuru kayısı, 755 miligram potasyum içermesi sayesinde önemli potasyum kaynaklarından sayılmaktadır. Bu denli zengin bir potasyum kaynağının gebelik dönemindeki kadınlar tarafından düzenli olarak tüketildiğinde gebelik depresyonunun önlenmesini, kalp sağlığının korunmasını ve gebelikte ortaya çıkan baş ağrısının azalmasını sağlamaktadır.
- Bir avuç kuru kayısının içinde 117 mikrogram A vitamini bulunmaktadır. Gebelik döneminde A vitamini hem anne adayının hem de bebeğin göz sağlığının korunmasını ve görme sinirlerinin kuvvetlenmesini sağladığı bilinmektedir.
- Kabızlık problemi gebelikte en sık karşılaşılan sorunların başında yer almaktadır. Gebelik döneminde oluşan kabızlığın önlenmesi için en etkili yollardan biri şüphesiz ki lifli gıdalar tüketmektir. Yarım su bardağı kuru kayısının içinde 4,7 gram lif bulunmaktadır. Bu nedenle lif bakımından oldukça zengin olan kuru kayısının gebe kadınlar tarafından tüketilmesi bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasını ve kabızlığın önlenmesini sağlamaktadır.
- Gebelik döneminde anne adaylarının gün içinde bebeğinde beslenmesini sağlamak amacı ile normalden 300 350 gram daha fazla besin tüketmesini önermektedir. Anne adayları bu dönemde fazla besin ihtiyacını kendisi ve bebeği için faydalı olacak gıdalar ile karşılamaya özen göstermelidir. 100 gram kuru kayısı 250 kalori anlamına gelmektedir ve anne adaylarının besin listelerine kayısıyı eklemeleri hem enerji düzeyinin artmasını hem de gebelik halsizliğinin ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
- K vitamini içeriği bulunan kuru kayısı, kan pıhtılaşması için önemli olan aşırıyı kanama riskini önlemektedir. Bu sayede kuru kayısı tüketimi gebelik dönemindeki kadınları doğum anındaki kanamalara karşı korumaktadır.
- Muzun sahip olduğu potasyumun üç katı potasyuma sahip olan kuru kayısı, gebelik döneminde annelerin kan basıncını dengede tutmaktadır. Ayrıca potasyum, gebelik dönemindeki kadınları kalp hastalıklarına karşıda korumaktadır.
- Kayısı içinde bulunan folik asit, yeni doğan bebeklerde görülebilecek spina bifida gibi doğum kusurlarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kuru kayısı kan şekeri seviyesini kontrol altına alarak gebelik diyabetini engellemektedir.
- Demir bakımından da oldukça zengin olan kuru kayısı, gebelik döneminde anne adaylarının kansızlıktan korunmasını sağlamaktadır. Bakır içeriği olması sayesinde demir emilimini hızlandıran kuru kayısı, hemoglobin üretimine destek olarak, kansızlıkla büyük oranda mücadele etmektedir.
Gebelik Döneminde Aşırı Kuru Kayısı Tüketmek Riskli Midir?
- Gebelik döneminde anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı sorunların başında mide sorunları yer almaktadır. Aşırı ve olgunlaşmamış kayısı tüketimi anne adaylarının mide suyu salınımının artmasına neden olabilmektedir.
- Gereksiz ve aşırı kayısı tüketimi baş ağrılarının artmasına ve baş dönmesi yaşanmasına neden olabilmektedir. Sindirim sırasında glikozid amigdalinden salgılanmasına neden olan kayısı, sağlık açısından zararlı olan amigdalin de içermektedir. Bu nedenle kayısı tüketiminde aşırıya kaçılması kusma, kramp, solunum yetmezliği ve sinir sistemi depresyonu oluşmasına neden olabilmektedir.