Doğum yaklaştıkça kadınların kaygıları ve soruları artıyor. Normal ve sezaryen doğum arasındaki gidiş gelişler hamileliğin daha ilk dönemlerinde başlarken yolun sonunun nereye varacağı ise her zaman için bir muamma… Pek çok anne öncelikle bebeğinin sağlığı için, daha sonra ise doğumun ardından kendi fiziksel rahatlığı ve ameliyat izi olmaması adına normal doğumu tercih ediyor. Normal doğum sırasında uygulanan epizyotomi yöntemi en önemli kaygı kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Doktorların rutin bir uygulaması olarak uzun yıllardır kullanılan epizyotomi yöntemi yavaş yavaş terk ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü de (WHO) normal doğumlarda epizyotomi için yüzde 10 gibi düşük bir oranı öneriyor. Zorunlu durumlar haricinde normal olan, normal doğumda epizyotomi yöntemini kullanmamak!
Epizyotomi nedir?
Epizyosuz Normal Doğum İçin Neler Yapılmalı?
- Doğum sırasında annelerin önce kendilerini ve bebeklerini dinlemesi gerekiyor. Kontrol dışı ıkınmalar ve ani pelvis hareketleri vajinal yırtılma riskini arttırıyor. Bu noktada doğru nefes alıp vermek ve bedensel durumunuza göre ıkınmak epizyosuz doğum için önemli.
- Epidural, ıkınma hissini azaltır. Bu da kesi açılması ihtimalini yükseltir. Ağrı eşiğiniz yüksekse epizyosuz normal doğum için epidurali tercih etmeyin.
- Eğer epizyo tercih etmiyorsanız hamilelik boyunca bedeninizi buna hazırlamalısınız. İyi ve doğru beslenmek perineyi doğuma hazırlayan en önemli bir kriterdir. Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişim perine dokularını da etkiliyor. Protein, E vitamini, omega-3 yönünden zengin besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Hamilelik bir hastalık değildir. Bu nedenle aktif hayatınızı sürdürmeye devam etmelisiniz. Böylelikle bebeğiniz sizin hayatınıza henüz anne karnındayken uyumlanacaktır. Hareketlerinizi kısıtlamamak normal doğum için vücudunuzu daha da hazır hale getiriyor.
- Her gün yarımşar saatlik yürüyüşler yapmanız ve 35. haftadan sonra perine masajına başlamanız epizyosuz normal doğumu kolaylaştırıyor.
- Doğumun “sevgi” ile ilintili olduğunu unutmayın; zahmetli taraflarını değil, bebeğinizi size getiren bir yol olduğunu düşünün ve rahatlayın. Sakinliğiniz, normal doğum sürecinizi çok daha kolaylaştıracaktır.
Hangi Durumlarda Epizyotomi Yapılması Zorunludur?
- Bebeğin kafasının büyük olması
- Bebeğin makat gelişi
- Bebeğin prematüre olması halinde epizyotomi yapılması gerekir.
- Yeterli ve doğru ıkınmamak
- Perinenin hassas olması