Yenidoğan bebeğin doyduğunu nasıl anlarız? sorusunun cevabı bebeğini emzirmekte ya da biberon ile beslemekte olan birçok anne tarafından merak edilmekte olan bir konudur. Anne karnında emme refleksi tamamen gelişmekte olan bebekler, anne memesini gördükleri anda içgüdüsel olarak emmeye çalışmaktadır. Bu durum her zaman bebeklerin aç olduğu anlamına gelmemektedir. Fakat bebeğin annesini emmesi ile annelerinde süt üretimi artmaya başlamaktadır.
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde annelerin süt salınımı az olabilmektedir. Bu durum ilerleyen dönemlerde bebeklerde emme sürelerini uzattığında artmaya başlamaktadır. Emzirme zamanlarında anneler formül mamalar gibi bebeklerinin ne kadar süt içtiklerini görmedikleri için bebeklerinin yeterince beslenmediğini düşünebilmektedir.
İlk dönemlerde annelerin bu konu hakkında endişelenmesini gerektirecek herhangi bir durum bulunmamaktadır. Çünkü bebeklerin midesi oldukça küçüktür ve bebekler az miktarlardaki süt ile dahi doyabilmektedir. Yenidoğan bebeğin doyduğunu nasıl anlarız? sorusuna cevaben annelerin, bebeklerinin hareketlerini takip ederek bu konu hakkında fikir sahibi olabilmeleri mümkündür. Bu hareketleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Yenidoğan bebeklerin karnı tok olduğunda biberon ya da anne memesini reddetme gibi tepkiler vermesi oldukça normaldir. Bebeklerin bu durumda kendilerini geriye atma gibi tepkileri bulunmaktadır. Bu durum ise bebeklerin tok olduğunun bir işaretidir.
- Anne memesi ya da biberon ile oynamaya başlayan bebeklerin karnının tok olduğu anlaşılabilmektedir.
- Bebeklerin rahatça uyuması ve anne memesinde uyuya kalması, karınlarının tok olduğunu göstermekte olan en önemli işaretlerden biridir. Karnı tok olan bebekler rahatlar, huzursuzluk yapmaz ve rahatça uykuya dalar.
- Yeterince beslenene ve karnı doyan yenidoğan bebeklerin, emme sırasında kol ve bacaklarında gevşeme meydana gelmektedir. Karnı doymuş olan bebekler rahatlamaya ve gevşemeye başlamaktadır.
Yenidoğan Bebeklerin Yeterince Anne Sütü Aldığı Nasıl Anlaşılır?
Taze ve heyecanlı tüm anneler bebeklerini en doğru şekilde ve yeterince besleyebilmek için ciddi bir çaba sarf etmektedir. Annelerin yediği besinlerdeki tüm vitamin ve minerallerin anne sütüne geçtiği göz önüne alındığında, bebeklerin yeteri kadar anne sütü alabilmesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda yenidoğan bebeğin doyduğunu nasıl anlarız? ya da yenidoğan bebeklerin yeterince anne sütü aldığı nasıl anlaşılır? gibi sorulara cevap arayan anneler bazı noktaları takip ederek, bebeklerinin doyup doymadığını ya da sütlerinin yetip yetmediğini kolaylıkla anlayabilme şansına sahiptir.
- Yenidoğan bebeğin doyduğunun ve yeterince anne sütü aldığının anlaşılmasını sağlayan en önemli detay aylık alınan kilonun standartlara uygun olmasıdır. Doğumdan sonraki aylık kontrollerde bebeklerin ortalama beş yüz gram alıyor olması yeterince anne sütü aldığının en önemli kanıtıdır.
- Yeterince anne sütü alarak beslenen ve tok olan bebeklerin bezleri sık sık kirlenmektedir. Yeterince anne sütü alan ve tamamen doğru bir şekilde beslenen bebekler gün içinde beş ya da sekiz kez yumuşak dışkılama yapabilmektedir. Bez değişimi sırasında gerekli takibi yaparak bebeğinizin beslenme durumunu kontrol edebilirsiniz.
- Anneler bebeklerini emzirdikten sonra göğüslerinde rahatlama ve yumuşama oluyorsa, bebekler yeterince besleniyor demektir. Bebeklerin yeterince süt içememesi halinde anne göğüslerinde şişlik ve setlik oluşabilmektedir.
- Yenidoğan bebeklerin yeterince beslenmesi durumunda, bebekler kesintisiz bir şekilde uyuyabilmekte ve rahatlıkla uykuya dalabilmektedir. Yeteri kadar beslenen bebekler zamanla bu durumu alışkanlık haline getirirler ve gün içinde düzenli olarak uyuyarak, acıktıklarında uyanırlar.