Hamileliğin ilerleyen dönemleri kafalardaki soruların arttığı ve büyüdüğü dönemlerdir. İlk defa anne olacakların, hiç bilmedikleri bu yolculuğun varış noktası hakkında kaygıları günden güne artabiliyor. Özellikle doğum konusunda evdeki hesaplar kimi zaman tutmayabiliyor. Normal doğum planlayan annelerin bebekleri içeriyi çok sevebiliyor ve aramıza katılmaları beklenenden uzun sürebiliyor.
Yapılan araştırmalara göre geceliklerin %71'i sorunsuz sonuçlanıyor.Yine de kimi durumlarda farklı tıbbi müdahalelere ihtiyaç duyulabiliyor. Suni sancı doğum sırasında ihtiyaç duyulan tıbbi müdahalelerden biri. Üstelik oldukça da popüler. Sezaryen doğum yapmak istemeyen kadınların doktorların da yönlendirmesiyle tercih ettikleri suni sancı doğumu başlatmak veya hızlandırmak için ideal bir doğum müdahalesi olarak kabul ediliyor.
Suni Sancı Nedir?
Modern tıp çoktan sağlıksal pek çok konuda pozitif sonuçlar alınmasına olanak tanıyan bir seviyeye ulaştı. Suni sancı da kadınlar için oldukça zorlayıcı ve endişe verici olan doğum sürecini başlatmak veya hızlandırmak için kullanılan modern tıp yöntemlerinden biri. Doğum sürecinde annede sancı ve kasılma beklenir. Bu belirtiler doğumun yaklaştığının habercisidir. Ancak anne her ne kadar kendini normal doğuma hazırlasa da kimi zaman gerekli koşullar oluşmayabiliyor. Benzer durumlarda doğum indüksiyonu da denilen suni sancıya başvurmak gerekebiliyor. Suni sancının her doğumda kullanılan bir yöntem olmadığını hatırlatalım. Süreç olması gerektiği gibi ilerliyorsa müdahale yapılmıyor.
Suni Sancı Neden Verilir?
Suni sancı, en başta doğum süresi gelen ancak sancı yaşamayan annelere uygulanan bir tıbbi yöntem. Anne ve bebek için zamanı gelen doğumun gerçekleşmemesi kimi durumlarda hayati riske dönüşüyor. Özellikle 41. hafta itibariyle bebeğin anne karnında dışkılama ihtimali bir hayli yüksek. Bu da bebek için hayati tehlike demek. İşte böyle bir tehlikede doğumu başlatmak için suni sancı yöntemi uygulanıyor. Suni sancının uygulandığı diğer durumlar ise şunlar:
- Preeklampsinin hafif formunda,
- Tansiyon yüksekliğinde 37. Haftada,
- Tıbbi tedavilere cevap vermeyen anneye ait ağır hastalıklarda
- Hamileliği sonlandırmak ve doğumu bir an önce başlatmak için,
- Bebeği ve rahmi içine alan enfeksiyon durumunda,
- Anne karnında büyüme durduysa,
- Amnio sıvısının azaldıysa.
Suyu gelen ama 18-24 saat aralığında hala normal doğum sanıcı başlamayanlar için de suni sancı uygulanabilir. Şeker hastalarının son haftaları bebek için riskli olduğundan kimi durumlarda doğum suni sancıyla daha erken başlatılabiliyor. Eğer bebek anne karnındayken hayatını kaybettiyse bir an önce doğum yapılabilmesi için ve kısa sürede 4 kilogramı geçeceği tahmin edilen bebekleri dışarıya çıkarabilmek için de suni sancı yöntemi tercih ediliyor.
Hangi Durumlarda Suni Sancı Uygulanmamalıdır?
Suni sancı genel olarak başvurulan ve zararsız tıbbi yöntemlerden biri. Ancak sakıncalı olduğu durumlar da var. Hangi durumlarda suni sancı verilmemeli sorusunda cevap verecek olursak; örneğin, bebek rahim kasılmaları arasındaki oksijen azalmasına kimi zaman tahammül edemeyecek kadar sıkıntıda olabiliyor.
Bu gibi bir durumda suni sancıya kesinlikle başvurulmamalı. Bebeğin plasentası ve ona ait damarlar aşağıdaysa, kordonu vajinaya sarkmışa, anne karnında yan konumdaysa, rahimde ameliyat kesi ve dikiş varsa, annenin aktif genital uçuğu varsa, rahimde bebeğin çıkmasını engelleyecek durumlar varsa normal doğumu suni sancıyla başlatmak yerine sezaryen doğum tercih edilebilir.