insanbul

Doğum Çantası Ne zaman Hazırlanmalı ve Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Doğum Çantası Ne zaman Hazırlanmalı ve Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Bebeğinizin odası hazırlandı, patikleri örüldü, zıbınları sıralandı… Bebeğiniz için her şey hazır mı dersiniz? Peki ya doğum çantası hazır mı? Bebeğinizin doğar doğmaz rahat olması ve doğum için en önemli aşamalardan biri doğum çantası hazırlamak. Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı? Doğum çantasında olması gerekenler neler? Yazımızı dikkatlice okursanız, siz de doğum çantasını çok daha pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. İşte doğum çantası hazırlamanın ipuçları!

Anne ve baba olmak demek her an her şeye hazırlıklı olmak demek; ancak en başta doğuma hazır olmak gerekiyor. İlk kez anne ve baba olacaklar için kaygılandırıcı, heyecan verici ve merak uyandırıcı bir operasyondur doğum. Bebeğini ilk defa kucağınıza almanın mutluluğunu eksiksiz yaşayabilmek içinse bazı detaylara dikkat etmenizde fayda bu var. Bu detaylar doğum çantası adına daha da öne çıkıyor. Bildiğiniz gibi doğum çantası, doğuma gitmek için evde çıkarken yanınıza aldığınız çanta. Bu çantanın eksiksiz olması doğum sonrasında anne ve bebeğin rahatı için çok büyük önem taşıyor. Tabi öncelikle doğum çantasının doğru zamanda hazırlaması gerektiğini hatırlatalım.

Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı?

Hamilelik 9-10 ay aralığında tamamlanan bir süre. Yani normal bir hamilelikte bu süre 40 hafta ile ifade ediliyor. Hamileliğin 32. haftasından itibaren ise her an doğum yapılabiliyor. 32 ila 37. hafta aralığı erken doğum kabul edilse de günümüz tıp teknolojileri sayesinde erken doğum riski hem minimize ediliyor hem de erken doğum olması halinde anne ve bebek sağlığı büyük oranda korunuyor. Bunları göz önüne aldığınızda 32. hafta itibariyle sakinliğinizi koruyarak bebeğinizi beklemeye başlayabilirsiniz. Bu da demek oluyor ki bu haftalara gelmeden yani 30. hafta itibariyle artık doğum çantanızı da hazır etmelisiniz. Doğum çantası hazırlarken, doğum yapacağınız hastanede size sağlanacak olan imkanları iyi öğrenmelisiniz. Böylelikle gerçekten ihtiyacınız olan eşyaları yanınıza almanız yeterli olur. Çantanızda gereksiz eşyalarla kalabalık yaratmazsınız.

Doğum çantasında olması gerekenler nelerdir?

Doğum çantası yalnızca anne ve bebek için değil, hastanede yatış süresinde anneye refakat edecek kişi için de üzerine düşülüp hazırlanması gereken bir çanta. Doğum çantasında bebek için olması gerekenler şunlar: Zıbın, çorap, tulum, yelek, şapka, eldiven (tercihe bağlı), battaniye, yumuşak ağız mendili, bebek bezi (yenidoğan için), ıslak havlu (yenidoğan için), alt açma örtüsü, pişik kremi, banyo havlusu, kirli torbası, nevresim, biberon (yenidoğan için uygun uçlu olmalı), anakucağı... Tüm bunların yedekli olarak çantaya yerleştirilmesi gerekiyor. Anne için doğum çantasında olması gerekenler ise şunlar: Emzirme sütyeni, emzirme için uygun bir gecelik, tek kullanımlık külotlar (özellikle sezaryen doğum yapanlar için büyük bir ihtiyaç olduğunu unutmayın), sabahlık, meme pedleri (fazla sütün kıyafetinizi ıslatmaması için önemli), meme ucu kremi (emzirmenin ilk günlerinde meme uçları alışana kadar bu kremler çok işe yarıyor ve memeleriniz yara olmuyor), çorap, yüz ve banyo havlusu, kişisel bakım ürünleri (diş fırçası, macun, tarak, makyaj malzemeleri, deodorant vs.) hastaneden çıkış için yedek giysiler, şarj aletiniz ya da power bank.

Son olarak, refakatçiler için doğum çantasında olması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir: Diş fırçası, diş macunu ve deodorant gibi kişisel bakım ürünleri, terlik, gece için rahat giysiler, atıştırmalıklar.

Doğum çantası hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?

Doğum çantası hazırlığı anneleri oldukça heyecanlandırabilir. Bu nedenle çanta hazırlarken yanınızda mutlaka biri olmalı. Böylece bazı eşyaları unutma riskinizi minimize edersiniz. Doğum çantası hazırlamaya başlamadan önce bir liste hazırlamanızda fayda var. Kontrol ederek çantanızı hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız doğum çantasının içinde farklı gözler olması başka bir avantaj sağlıyor; eşyaları üst üste koymanız gerekmiyor ve çantanın içinde ihtiyaç duyulan eşyaları aramak eziyete dönüşmüyor. Bebeğinizin minik eşyalarını ayrıca poşetleyerek koyarsanız, onları daha hijyenik koruyabilirsiniz. Minik çorapları ve eldivenleri buzdolabı poşetleriyle çantaya yerleştirebilirsiniz.

Doğum başladığında ya da doğuma gideceğiniz gün, o heyecanla kapıdan nasıl çıktığınızı bile hatırlamayabilirsiniz. İşte bu noktada hazırladığınız doğum çantasını evin neresinde konumlandırdığınız da önem kazanıyor. Eğer özel aracınız varsa doğum çantasını hazırlar hazırlamaz aracınızın bagajına yerleştirmelisiniz. Atıştırmalıkları çantaya en son gün koymanız gerektiğinin altını çizelim. Eğer özel aracınız yoksa ve doğuma ticari bir araçla veya bir tanıdığınızın yardımıyla gideceksiniz doğum çantanızı sokak kapısının hemen yanında konumlandırmanız, çantayı unutup evden çıkmanızı önler.

Tüm bunları uyguladığınızda huzurlu ve rahat bir doğum için artık siz de hazırsınız demektir.

Hamile Anneler
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.