Bebeklerde zeka gelişim süreci ilk olarak anne karnında başlamakta olan bir süreçtir. Annenin beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişiminin etkilenmesine neden olmaktadır. Anneler özellikle bu süreçte sağlıklı ve bebeğe fayda sağlayacak şekilde beslenmeye özen göstermelidir.
- Ceviz,
- Taze meyve ve sebzeler,
- Beyaz et, kırmızı et,
- Yumurta ve özellikle balık.
Zeka Gelişimi İçin Neler Yedirilmelidir?
Bebeklerde zeka gelişimi için neler yedirilmelidir? sorusuna verilecek en doğru cevap bu süreçte bebeklerin doğal ve düzenli beslenmesidir. Doğumdan sonraki ilk altı aylık süreçte bu gibi temel nedenlerden dolayı anne sütünün önemi daha da artmaktadır. Vitamin ve mineral açısından son derece zengin olan anne sütü bebeklerin zeka gelişimini doğrudan etkilemektedir. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı bebeklerini emziremeyen annelerde üzülmemelidir ki, gelişen teknoloji ile birlikte formül mamalarda yüksek oranda mineral ve vitamini içinde barındırmaktadır. Bebeklerde ek gıdaya geçiş ile birlikte taze meyve sebzeler, ev yoğurdu, süt, ceviz, yumurta ve özellikle omega 3- omega 6 açısından son derece zengin olan balık gibi besinlerin düzenli aralıklar ile tüketiliyor olması gerekmektedir.
Bebeğiniz İle Bol Bol İletişim Kurun
Bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için onunla bol bol iletişim kurmanız son derece önemlidir. Bebeğinizle sürekli konuşmanız hem dil becerilerinin gelişmesine, hem de sizi anlamaya ve cevap vermeye çabalamasına destek olacaktır. Bebeklerde zihinsel gelişim sürecinin desteklenmesinde büyük bir değere sahip olan iletişim, iki kelimelik ya da tek kelimelik komutlar ile başlatılmalı ve daha uzun cümleler ile pekiştirilmelidir.
Bebekler kesinlikle birey gibi görülmeli ve çocuk sesleri ile iletişim kurmaktan kaçınılmalıdır. İleri dönemlerde bebeklere kavramları anlamaya teşvik edecek sorular yöneltilmeli, bol bol kitap okumalı, zeka kartlarından yardım alınmalı ve kitaplar üzerinde bulunan resimler üzerinden hikayeler anlatılmalıdır. Anne babalar unutmamalıdır ki bebekleri ile kurdukları her iletişim ve yaptıkları her etkinlik, zeka gelişiminin desteklenmesine katkı sağlamaktadır.
Ayrıca bebeklere özgür alan bırakılması, sürekli müdahaleden kaçınılması ve etrafında bulunan nesneleri tanımasına izin verilmesi de bebeklerinzeka gelişimini destekleyen çevresel faktörlerarasında yer almaktadır. Bu nedenle bebekler mevsim şartlarına uygun dışarı çıkartılmalı, yaşıtları ile etkileşim kurması sağlanmalı ve bebeğin beyninin süreklilik içine aktif kalması sağlanmalıdır.