insanbul

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerdeki dışkılama problemi ebeveynler, özellikle de anneler için korkulu bir rüyaya dönüşebiliyor. Esasen ishal daha büyük bir sorunmuş gibi düşünülse de kabızlık da bebeğe oldukça sıkıntı veren dışkılama problemlerinden biri. Kabızlığın sebepleri nelerdir? Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Emziren annelerin kabızlığa karşı beslenmelerinde nelere dikkat etmeleri gerekir? İşte bebeklerde kabızlık ile ilgili detaylar…

Dünya üzerinde en güzel ama en zor büyüyen canlı yavrusu elbette insan… Hamilelikle başlayan anne-baba olma macerasında çok özenli, titiz ve bebeğin yaşam kalitesini arttırıcı davranmak, özenlim olmak çok önemli. Yaşadığınız müddetçe devam eden bu maceranın en zorlu kısmı ise bebeklik dönemi. En başta fizyolojik açıdan dünyaya uyum sağlamaya çalışan bebeklerin yolculuğu onların henüz anlam veremedikleri birçok zorluktan geçiyor. İşte kabızlık da bunlardan biri. Yenidoğan veya daha büyük bebeklerde, hatta çocuklarda da karşılaşılan kabızlık probleminin türlü sebepleri var. Her yaş dönemi için ve kabızlığa neyin sebep olduğuna bağlı olarak bu sorunun üstesinden gelmenin de türlü yolları var.

Bebeklerde kabızlığın nedenleri?

Bebeklerde kabızlığın değişen sebepleri var. Anne sütüyle beslenme akla ilk gelen nedenlerden... Bu tür bir kabızlık çocuğun anne sütü dışında bir sıvı tüketmemesinden kaynaklanıyor ve dışkılamada iki haftalık gecikmeler yaşanabiliyor. Ek gıdaya geçilmesiyle birlikte bu problem genellikle ortadan kalkıyor. Bebeğin bağırsak yapısında sorun varsa da kabızlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Bu gibi bir durumda doktor desteği almak hayati değer taşıyor. Bebeğin tükettiği gıdalar kabızlığa yol açan başka bir etmen. Annelerin gözlemci olmaları bu noktada önemli; nelerin bebeğinizde kabızlığa yol açtığını takip ederek beslenmesini dengeleyebilirsiniz. Emziren anneler kendi beslenmelerine çok dikkat etmeli. Bebeklerinin kabızlık sorununa iyi gelebilecek gıdaları ve sıvıları tüketmek emziren annelerin uygulaması gereken temel yöntem diyebiliriz. Bir başka kabızlık nedeni ise bebeğinizin sürekli olarak katı gıdayla beslenmesi olabilir. Bebeklikten itibaren bol bol sıvı tüketmek sağlıklı bir metabolizmanın altın anahtarı oluyor. Ek gıdaya geçtiğiniz andan itibaren bebeğinize bol bol su içirmelisiniz. Süt tüketimi bebek gelişiminde önemli bir rol üstlense de her şeyin fazlasının zarar olduğunu göz ardı etmeyin. Süt tüketiminin abartılması da bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliğine ve kronik kabızlığa yol açabiliyor. Son olarak, bebeklerde kabızlığa yol açan sebepler arasında “acıdan korkma” sayılabilir. Yani bu durum bebeğiniz için tamamen psikolojik olabilir. Acıdan korkan bebeklerin kaka yapmak istememeleri, kakanın katılaşmasına neden oluyor.

Bebeklerde kabızlığı geçirmenin yolları nelerdir?

Bebeklerdeki kabızlığı önlemenin bazı yöntemleri var. Öncelikle bebeği iyi gözlemlemek gerekiyor. Bebeğinizin ne sıklıkla kaka yaptığını ve kakasının kıvam ve rengini not almanız gerekebilir. Notlarınızı doktorunuzla paylaşmalısınız. Bebekteki kabızlık sorununu geçirebilmenin yöntemlerinden biri her gün düzenli olarak karnına yumuşak masaj yapmak. Lifli gıdaların tüketilmesi de kabızlığın giderilmesinde etkili oluyor. Kayısı, incir, üzüm gibi besinleri tüketen bebeklerde kakanın yumuşaması ihtimali daha yüksek. Eğer bebek hala emiyorsa kayısı, incir gibi lifli besinleri annenin tüketmesi de faydalı. Eğer bebek meyveyi yemeyi reddediyorsa suyunu içirebilir, kompostosunu yapabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeleri de listenize eklemelisiniz. Karnabahar, kereviz, pırasa gibi sebzeler bağırsakları yumuşatıyor. 

Son olarak, bebeğin kabızlık sorunu bir türlü geçmiyor ve kronik bir noktaya doğru ilerliyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışsanız iyi olur. Böylelikle kabızlığın hem bebeğiniz hem de sizin için giderek daha büyük probleme yol açmasına engel olabilirsiniz.

Hamile Anneler
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.