insanbul

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Bebekler dünyaya geldikten sonra ilk olarak ağızları ile etrafında bulunan nesneleri keşfetmeye başlarlar. Genellikle üç aydan sonra her bulduklarını ağızlarına götürmekte ve çevresinde bulunan nesneleri tanımak istemektedir. 

Bu durum genel olarak aileler tarafından diş çıkartma döneminin yaklaşması olarak yorumlansa da, ger zaman durum aynı şekilde ilerlememektedir. Her insanın anatomik yapısı farklı olacağı gibi her bebeğinde anatomik yapısı ve gelişim süreci farklılık gösterebilmektedir. Bebeklerin diş çıkarma dönemi aileler tarafından merakla beklenen konulardan biri olması nedeni ile birçok anne baba bebekler ne zaman diş çıkarır? gibi sorulara cevap aramaktadır. Her bebeğin diş çıkarma dönemi farklı olacağı gibi bu sürecin ilerleyiş durumu da bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel olarak bir ortalama alındığında bebeklerin ilk dişleri altı ay ile bir yaş arasında çıkmaktadır. Bebeklik sürecinden çocukluk dönemine kadar yirmi adet diş çıkarmakta olan çocuklar bu süreci genel olarak üç yaşına kadar tamamlamaktadır. Sahip oldukları bu yirmi dişi altı yedi yaşlarına kadar kullanmakta ve daha sonra onları yenilemektedir. 

Bebeklerde diş çıkarma dönemi, farklı belirtiler ile kendini göstermektedir.Gece uykularına direnme, huysuzluk, kilo kaybı, beslenme reddi, ateş, öksürük, ishal ya da salya akması gibi temel belirtiler bebeklerin diş çıkarma döneminde karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Fakat bazı bebeklerde anne ya da baba farkında olmadan herhangi bir belirti ortaya çıkmadan bebeklerin dişi çıkabilmektedir. Bu dönemde karşılan sorunlar diş çıkması sırasında meydana gelen ağrı nedeni ile ortaya çıkmakta ve bebeği rahatlatacak tedavilerin desteği ile süreç sakin bir şekilde yönetilmelidir. Ebeveynler gerekli gördüğü takdirde bir uzmandan da destek almayı düşünmelidir. 

Diş Çıkarma Belirtileri

Diş çıkarma döneminde görülen belirtileranne ve babalar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bebekler kadar anne ve babalarda ne ile karşı karşıya kaldıklarını bilmek istemektedir. Bu süreç her bebekte farklı ilerlemekte ve her bebek diş çıkarma döneminde farklı belirtiler göstermektedir. Kimi bebek hiçbir belirti göstermeden diş çıkarsa da, çoğu bebek aşağıda belirtileri göstererek diş çıkarma dönemine girmektedir. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Geceleri sık sık uyanma,
  • Beslenme reddi,
  • Ateş , öksürük ya da ağrı,
  • Salya artışı ve ağız çevresinde oluşan döküntüler,
  • Huysuzluk, huzursuzluk, iştahsızlık ve diş etlerinin şişmesi,
  • Kaka yapısının değişmesi ve pişik,
  • Yanakların kızarması, ağız ve kulak kurcalama dürtüsü.

Diş Çıkarma Döneminde Bebeğe Yardımcı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Diş çıkarma dönemi bebekler için zorlu bir şekilde ilerlese de aileninde yıpranmasına neden olmaktadır. Diş çıkarmaya başlarken huysuzlaşan bebekler, çeşitli davranışlar ile bunu belli etmekte ve aslında çevresindekilerden destek istemektedir. Diş çıkarma dönemi yapılan araştırmalara göre ortalama bir haftada tamamlanmakta fakat, bu durum her bebekte farklılık gösterebilmektedir. Diş etlerinin kabarmasının ardından minik dişler yavaş yavaş büyümekte ve bebekler rahatlamaktadır. Bu süre zarfında bebeğe yardımcı olmak adına uygulanacak bazı ipuçları bulunmaktadır.Diş çıkarma döneminde bebeğe yardımcı olmak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır. 

Diş çıkarma döneminde bebeklerin kendine zarar veremeyeceği, boyalı olmayan ve zararlı maddelerden üretilmemiş olan diş kaşıma oyuncakları kullanılabilmektedir. Ya da bu işlem için sebze ve meyvelerden destek alınmalıdır. Taze soğan, pırasa ve havuç bebeklerin diş etlerini kaşımasına yardımcı olabilecek niteliktedir. Ayrıca bu sebze ve meyvelerin soğuk olması diş etlerine masaj etkisi sağlayacak ve bebeklerin rahatlamasına olanak sunacaktır. Fakat anne babalar, bebeklerine dişlerini kaşımaları için sebze ya da meyve verdiklerinde kesinlikle yanlarından ayrılmamalı ve bebeklerin oturur pozisyonda bulunmasına özen göstermelidir. 

Hamile Anneler
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.