Düzenli bir uyku rutini oluşmuş ve uykusunu tam almış bebeklerin, uyku sonrasında daha mutlu, sakin ve huzurlu olduğu gözlenmektedir, Bebeğine uyku rutini oluşturmak isteyen anne babaların ise merak ettiği konu başlıkları arasında bebeğime uyku eğitimi nasıl verebilirim? gibi temel sorular yer almaktadır.
Bu yazımızı 27 yıldır bebek bakıcısı hizmeti veren firmamızın çocuk ve bebek gelişimi uzmanları tarafından sizler için derledik.
Bebeklere uyku eğitimi verilmeye başlamadan önce ilk olarak eğitimi verecek kişinin buna hazır olması ve eğitim sırasında tutarlı davranışlar sergileyeceğinden emin olması gerekmektedir. Çünkü farklı bir rutine alışmış olan bebekler ilk başta oluşturulmak istenen yeni sürece tepki verebilmektedir.
Ağlama krizleri, huysuzluklar, mutsuzluk ve çeşitli davranış bozuklukları uyku eğitimi sırasında karşılaşılabilen sorunlar arasında yer almaktadır. Bebeklerde uyku eğitimi süreleri, bebekten bebeğe ve ebeveynlerin yaklaşımına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle aile bireylerinin her birinin senkronize ve tutarlı davranması eğitimin verimli tamamlanması adına büyük bir önem taşımaktadır.
Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlamalıyım?
İlk altı aylık dönem içinde bebekler genelde gece beslenmesine ihtiyaç duymakta ve bu nedenle geceleri sık sık uyanmaktadır. Dördüncü ayda gece beslenmeleri azalmaya başlaması ile birlikte, anne ve babalarda uyku eğitimi sürecine hazırlığa başlamaktadır.
Birçok uzman bu süreden itibaren uyku eğitimi verilmesini uygun görmektedir. Fakat her bebeğin eğitimi almaya hazırlık sürecinin farklı olduğu göz önüne alınmalıdır. Kimi bebek bu süreci beşinci ayda normal bir şekilde yürütebilirken, kimi bebekte sekizinci ayda sürece başlamaktadır. Uyku eğitimi sırasında kullanılabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Anne ve baba bu eğitimleri dikkatlice incelemeli, kendileri ve bebekleri için en uygun olanı tercih ederek sürece başlamalıdır. En sık kullanılan uyku eğitimi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Tracy Hogg Yöntemi
Bebek doğduğu andan itibaren kullanılabilecek bir yöntem olan Tracy Hogg yöntemi, birçok ebeveyn tarafından tercih edilmektedir. Adını bir bebek hemşiresinden alan bu yöntem, bebeğin uyku saati geldiğinde yatağa yatırılması ve ağlama, huysuzlanma gibi belirtiler verildiğinde kucağa alınıp sakinleştirilerek geri yatağa bırakılması temelinde ilerlemektedir. Anne ve babalar bebeklerini kucaklarına aldıklarınla onlar ile iletişim kurmamalı, sadece dokunarak sakinleşmelerini sağlamalıdır. Bu süreç sık sık tekrarlanacağı için anne ve babaların her seferinde aynı tepki ile karşılık vermesi eğitiminin temeli için büyük bir önem taşımaktadır.
Dr. Sears Yöntemi
Dr. Sears uyku eğitimi yöntemi, bebekler üzerinde kaygı ve stres oluşumunu engellemeyi hedeflemektedir. Uykuya teşvik etme amacı güden bu eğitim türü ebeveynlerin bebeğe gün içinde mutlu ve huzurlu bir ortam sunmasını, banyo ya da beslenme gibi çeşitli rutinler oluşturarak her akşam aynı şekilde devam etmesi şeklinde oluşturulmaktadır. Her akşam banyo, masal, kitap okuma ya da sakin oyunlar gibi rutinlerden sonra bebek anne ya da baba ile uyumaya gitmeli ve bebek derin uykuya dalana kadar ebeveynler odadan ayrılmamalıdır.