Hasta bakıcı olmak için Anadolu ve meslek liseleri veya üniversitelerin hasta ve yaşlı hizmetleri alanında eğitim almış olan kişiler hasta bakıcı olarak görevlendirilirler. Temel sağlık merkezlerinde, hastanelerde, fizik tedavi ve rehabilitasyon iyileştirme, ünitelerinde, huzur evlerinde, revirlerde ve hastaneye gidemeyen hastaların evine gitmek suretiyle görevlerini yerine getirirler. Hasta bakıcı, yatılı veya gündüz hasta bakıcı olarak tercih edilebilir.
Bir hasta bakıcı olmak karşımızdakini önemsemekten daha fazlasını gerektirir.
- Hasta bakıcılar her şeyden önce sorumluluk sahibi olması,
- Sabırlı olma; yaşlı insanlar günlük görevlerini yerine getirme hususunda daha yavaş hareket ederler bu yüzden farklı düzeyde ve farklı türden iletişim gerekebilir.
- Güvenilirlik; yaşlı bir bireyin sağlığı, varlığınıza bağlı ise yanında bulunmanız ve ister duygusal ister fiziksel olarak size olan güvenini sağlamada, onu rahat hissettirmede önemli rol oynar.
- Dikkat; Alzheimer veya bunama gibi bilişsel bozuklukları olan hastalara dikkat edilmesi gerekir. Bir hasta bakıcı ne kadar dikkatli olursa hastalık ilerledikçe ona o kadar faydalı olur.
- Hastanın mahremiyetine saygı olmalı,
- Destekleyici; insanlar yaşlandıkça kendilerine olan öz güvenleri ve bağımsızlıkları kaybetmeleri ile cesaretleri kırılabilir bunun için hasta bakıcının yaşlı insanlara destekleyici ve cesaretlendirici olması önemlidir.
- Merhametli olma; merhamet, herhangi birini önemsemek ve yardımcı olmak. Herkes kendi durumuyla empati – duygudaşlık - kurabilen hasta bakıcı ister.
- Yaratıcı olma; yaşlı insanları meşgul etmek, eğlendirmek için yaratıcı çözümler bulunmalı,
- Hasta bakıcıların, yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamak için son derece esnek olmalı çünkü kayma ya da düşme ile hastanın hayatı bir anda değişebilir.
- Ayrıca saygılı, gerekli fiziksel yeterliliğe sahip olma, soğukkanlı, ilk yardım konusunda tecrübeli olmaktır.
- Hastaya, kendisini kötü hissettirecek davranışlarda bulunulmamalı.
- Bakım vermenin temel bir parçası, bakım alan kişiyle iyi bir iletişimde olmaktır.
- Sohbet ve arkadaşlık yoluyla aktif olarak etkileşim kurmak,
Hasta bakıcının görevleri nelerdir;
- Hastanın geçirmiş olduğu rahatsızlığa bağlı olarak uygun beslenmesini sağlama,
- Verilen talimatlara göre hastaları röntgen, konsültasyon – fikir alışverişi - laboratuvara, ameliyathane ve radyoterapi birimlerine ulaşması için kendilerine refakat etmesi,
- Hastaların kullandığı malzemeleri temiz ve hazır tutmalı,
- Odalardaki ve muayenehanelerdeki yatak çarşaflarının değiştirmesi,
- Hastaların tuvalet ihtiyacında kullandıkları (sürgü ve ördek) eşyaların temiz tutulması,
- Monitör, ekg, havalı yatak ve defibratör gibi malzemelerin temizliğinin yapılması,
- Ex olan hastaları hazırlayıp hemşire eşliğinde morga götürüp gerekli evrakları ilgili birimlere teslim etme,
- Hastanın yemek yemesine, tuvalete gitmesine ve kıyafetlerini değiştirmesine yardımcı olma,
- Hastanın pansumanını yapma,
- Sarf malzemelerini hastane deposundan teslim alıp servise taşıma,
- Doktorun talimatları doğrultusunda hastaya ilaçlarını verme,
- Servislerde kullanılan kirli çamaşırları çamaşırhane personeline imza karşılığında teslim etme ve temiz çamaşırları yine imza karşılığında servise getirip yerleştirme,
- Gerektiğinde acil durumlarda yapılması gereken işlemler hasta bakıcıya iyi anlatılmalı ve haber verilmesi gereken yetkililere ve hasta yakınına ulaşılmalı,
- Eğer hasta çocuk ise sıkılmaması için eğlenebilecek ortam sağlanmalı veya hava alabilmesi için bahçeye çıkarılmalı,
- Hastanın yürümesine engel yok ise dışarı çıkarıp dolaştırılması,
- Yaşlıların vücut temizliği konusunda kendilerine yardımcı olunması banyo yaptırılması,
- Hastaların kontrollerinin düzenli yapılması – tansiyon, şeker, nabız, ateş ölçümleri - ve kayıt altına alınması.
- Gerekli durumlarda hastaya masaj yapma,
- Egzersizler yaptırma,
- Konulan tanı ve uygulanan tedavinin hasta üzerindeki etkilerini gözlemleyip kayıt tutması,
- Evde bakımı yapılan hastaların her türlü araç ve gereçlerin kontrollerini yapmak ve eksik olanları ilgili birimlere bildirme,
- Gerekli koşullarda nöbete kalma,
- Hastalara meşguliyet terapisi uygulama,
- Erkek hastaların hemşire gözetiminde traş olmalarına yardım olmak.
- Yatak yaraları genellikle hastaların kuyruk sokumlarında, dirseklerinde, omuz ve sırt bölgelerinde, dizlerinde ve topuklarında görülebilmektedir. Hastada tedavi süresinde yatak yarası açılmaması için hastaları yatakları içerisinde 2 saatte bir yön değiştirmelerini sağlayarak yatak yaralarının azalmasını sağlayabilirler.
Evde hizmet veren hasta bakıcılar;
Bakım hizmeti veren kurumlar bünyesinde hastalara ve yaşlılara evde bakım hizmeti veren kişilere denir. Ayrıca profesyonel bir hasta bakıcı hastanın veya yaşlının yakınını sosyal ve psikolojik açıdan rahatlamasını sağlar. Evde bir bakıcı, arkadaşlık, yemek hazırlama ve hafif temizlik ve organizasyon gibi tıbbi olmayan bakıma odaklanabilir. Ayrıca ilaç tedarikini düzenli olarak kontrol etmelidir; Birini tekerlekli sandalyeden tuvalete düzgün bir şekilde taşımayı öğrenmek veya düşme riski altında olan birinin belirtilerini fark etmek, bakıcının hem evin içinde hem de dışında güvenli hareket sağlamak için ihtiyaç duyduğu beceriler hayati önem taşır.
Evde bakım hizmetinde kimler yararlanabilir; ev de bakacak kimsesi olmayanlar, kanser hastaları, nöroloji hastaları, diyabet hastaları, oksijen tedavisi gören hastalar, kalp ve damar hastaları.
Yaşlı bir yakınınız için evde bakım hizmetlerinden yararlanmak istemeniz, yaşam konforunuzu yükseltecektir.
Evde hasta bakım fiyatları firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir. 2022 hasta bakıcı fiyatları aynı zamanda şehirlere göre de farklı olabilir. Size çok uygun fiyat veren firmalar genellikle korsan hasta bakıcıdır ve bunlar işlerini düzgün yapmazlar. Eğer 2022 hasta bakıcı ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere alanında uzman hasta bakıcıları yollayarak, hastanıza en iyi konforu sağlayabiliriz.