Eskiden belirli amaçlar için evcilleştirilmiş olsalar da günümüzde, birçok insan hayvan severliklerinden bakımlarını üstlenmektedir. Fakat genellikle bu evcil hayvanlar kedi ve köpekler olduğundan dolayı karakteristik birtakım özelliklere sahip olurlar. Bu anlamda, ailenin bir üyesi konumuna yükselebilirler. Tıpkı çocuk gibilerdir. Beslenme zamanlarının takibi, aşı zamanlarının takibi, temizliği, tuvaleti ve eğitimi konuları tıpkı bir çocuğun bakımını andırır. Bu yüzden de son derece sorumluluk gerektiren bir iştir.
Çocukların birçoğu hayvanlara karşı ilgi duyarlar. Bu ilgiyle birlikte doğru yönlendirme, çocuklara zihinsel ve kişisel olarak birçok faydası vardır. Çocukların birçoğu, travma yaşamazlarsa, hayvanlara karşı oldukça ilgili ve korkusuz bir şekilde yaklaşırlar. Yanlış yönlendirmeler ya da birtakım travmalar sonucunda hayvanlara karşı korku veya nefret geliştirebilirler. Böyle bir durumun, çocuğun karakter gelişimine olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle çocuklarınızla, hayvanlarınızı ya da sokak hayvanlarını doğru şekilde buluşturmalı ve çocuğunuzun doğru şekilde iletişim kurmasını sağlamalısınız.
Çocuklar, küçük yaşlardan itibaren çevrelerindeki her canlı, her nesne ve her duruma karşı aşırı ilgilidirler. Bu durumun bir sonucu olarak hayvanlara karşı da büyük bir ilgi beslerler. Bu ilginin doğru yönetilmesi, kişilik gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bazı zihinsel sendromların ilerlememesi ve belli oranlarda tedavi edilmesi hususunda oldukça etkilidir. Ayrıca çocuğun dünyayı tanımasında ve kendi dünyasını oluşturmasında da etkili oldukları gözlemlenmiştir. Zihinsel gelişimin yanı sıra toplumsal bazı durumlarda da kişilik gelişimi ve toplumsal rol açısından olumlu etkileri bilinmektedir. Akranlarıyla olan iletişimde empati yeteneği, sorumluluk ve anlayış gibi birtakım özellikleri edinmesini sağlar. Bu sayede, kendisi ve sevdikleri dışında başka insan ve canlılara karşı saygı duymayı öğrenmiş olur. İşte bunlar dışında, evcil hayvanların çocuklara sağladığı 5 fayda:
1. Ahlaki Gelişim Açısından Olumlu Etkileri Vardır Hayvanlara bakmak ve onlarla ilgilenmek çocuğun ahlaki olarak gelişmesine yardımcı olur. Bir köpeğin sorumluluğunu alarak ona sevgi göstermek, onunla ilgilenmek, onu beslemek ve ona bağlılık duymak, çocuğun kendisinden bir şeyleri vermesini sağlar. Bu noktada çocuk, ahlaki olarak aşırı tutuculuğu bir kenara bırakarak paylaşmayı öğrenir. Ayrıca ebeveynlerinin de ona sevgi ve ilgi gösterdiğini görmesi de sevginin paylaşılmasının doğru olduğunu öğrenmesini sağlar. Bu noktada kıskançlık ve bencillik gibi ahlak dışı birtakım duygu ve davranışlardan soyutlanır. Başka bir canlı için birtakım tavizler vermeyi ve eylemler yapmayı öğrenir. Bu sayede toplumsal duyar seviyesinde büyük bir artış yaşanır. İleriki yaşamında, paylaşımcı olmasını, anlayışlı olmasını, yardımsever olmasını ve hoşgörülü olmasını sağlar. Bu durumda çocuğun ahlaki tutumu olumlu bir yönde gelişmiş olur ve ileriki yaşlarda toplumla daha uyumlu yaşayabilir. Bu noktada bireyin yaşayabileceği toplum-birey çatışmasının da önüne geçilmiş olur.
2. Sözel Zeka Gelişimine Büyük Oranda Etki Ederler Hayvanlar belirli seslerle iletişim kurarlar. Kuşlar öterek, köpekler havlayarak ve kediler miyavlayarak iletişim kurmaya çalışırlar. Hem kendi aralarında hem de diğer canlılarla iletişim kurabilmek için birtakım sesler çıkarırlar. Bu seslerin tonu ve düzeyine göre söylemek istedikleri şeyler değişiklik gösterir. İnsanda aslında memeli bir canlı olduğundan ötürü, sesler çıkararak iletişim sağlar. Sözcüklerde birer ses olmasına karşın daha konuşamayan bebekler bile birtakım sesler çıkarak kendilerini ifade ederler. Acıktıklarında farklı gaz sıkışması yaşadıklarında ayrı tuvaletlerini yaptıklarında ayrı seslerle ağlarlar. İşte bu durumda, çocukların özellikle bebeklerin hayvanlarla, farklı sesler çıkararak iletişim kurduğunu görürüz. Özellikle konuşamayan bir çocuk kusursuz bir dinleyici olabilir. Ayrıca konuşmayı bilen bir çocuk ise, hayvanlarla iletişimde herhangi bir problem yaşamayacağı gibi özgürce onlarla konuşabilir. Bu sayede de sözel ve sosyal zekasında olumlu bir gelişim yaşanacaktır. Bunların dışında çocuğun farklı hayvanlarla iletişim kurması ve onları tanımaya çalışması da zihinsel gelişimi için oldukça faydalı olacaktır.
3. Çocukların Sorumluluk Duygusu Edinmesini Sağlar Çocukların, küçük yaşlardan itibaren birtakım nitelikleri edinmeleri gerekir. Bu nitelikleri edinmedikleri taktirde, okul iş ve ilerideki günlük yaşantılarında birtakım sıkıntılarla karşılaşabilirler. Bu yüzdendir ki çocuklara küçük yaşlardan itibaren sorumluluk duygusu kazandırılmaya çalışır. Sorumluluk bilinci kazanmış bir birey, yaşamında kendisine verilen birtakım görev ve işleri harfiyen yerine getirdiği gibi, bunlarda çok da başarılı olacaktır. Bu yüzden başarılı bir birey yetiştirmenin ilk adımı sorumluluktan geçer. Evcil hayvanlar, aile içinde çocuklar için iyi birer sorumluluktur. Onların beslenmesi, gezdirilmesi, onlarla oyun oynatılması ve onların tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda, çocuğa verilecek birtakım görevlerle bu bilinç, erken yaşlarda kazandırılmaya çalışır. Bir hayvanı beslemek, gezdirmek ve onunla ilgilenmek hususlarında, çocuğun yapacağı her şey, onun ileriki yaşlarda sorumluk duygusu kazanmasını sağlayacaktır. Birey, çocukluk döneminde kazandığı sorumluluk bilincini, ileriki yaşlarda, kolaylıkla toplumsal hayatına da aktaracaktır.
4. Evcil Hayvanlar Stres ve Sinirini Azaltır Evcil hayvanlar dahil birçok hayvan, insanı psikolojik olarak rahatlatan birtakım özellikler taşır. Hatta ve hatta bazı hayvanlar, psikolojik birtakım sorunların tedavinde, aktif olarak kullanılır. Bu durum, onların insanın sinir stres atmasına yardımcı olan bir nitelik kazanmalarını sağlar. Özellikle çocuklarda bu durum kullanılır. Evcil hayvanlarla büyüyen çocukların daha sakin ve huzurlu olduğu gözlemlenmiştir. Bunların haricinde birtakım problemlerinin terapiyle tedavi edilmesinde de hayvanlardan yardım alınır. Özellikle konuşma güçlüğü çeken çocukların terapiyle bu sorunu aşmasında hayvanlar kullanılır. Hayvanlarla terapi yapılan çocukların, kendi yaş ve engel gruplarındaki çocuklara göre daha fazla gelişim gösterdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca zihinsel engelli çocuklara uygulanan atlarla terapi yöntemi de oldukça başarılıdır. Özellikle zihinsel engelli çocukları ya da bireyler, atlarla geziye çıkartılır. Bu gezinin öncesinde alınan tükürük örnekleri, gezi sonrası tükürük örnekleriyle karşılaştırılır. Bunun ardından bireylerde stresin yüksek oranda azaldığı görülür.
5. Çocuklarda Empati Yeteneğinin Gelişmesini Sağlarlar Çocukluk döneminde çoğu insan bencilce hareketler sergiler. Bu durum insanın doğasında vardır. Kendisinin yaşam kalitesi ve devamlılığı için en iyisi gereklidir. Bu durumda empati yeteneğinden yoksun olabilir. Bu ileriki yaşlarda birtakım öğretimlerle gelişir. Fakat gelişmeyen bireylerle de karşılaşılır. Bu noktada empati yeteneğinin kazanılması ve gelişmesi hususunda, evcil hayvanlar çok önemlidir. Uzmanların gözlemlerine göre evcil hayvanlarla büyüyen çocuklarda, empati yeteneğinin daha gelişmiş olduğu görülür. Başka bir canlıyla birlikte büyümek, onunla ilgili birtakım sorumlulukları üstlenmek ve onunla ilgilenmek onu anlamanın ilk adımıdır. Bir başka canlıyı anlamaya çalışan çocuğun empati yeteneği bir hayli gelişme gösterecektir. Özellikle evcil hayvanlarla iletişim kurarken, onun sıkıldığını, beslenme saatinin geldiğini ya da tuvaletinin geldiğini anlaması ve onunla ilgilenmesi, bu yeteneğin gelişmesi ve başka bir canlıyı anlamasında büyük fayda sağlar. Fakat bunların haricinde bir konu çok önemlidir. Çocuğunuzun gelişimi ya da onun isteği üzerine bir evcil hayvan edindiniz. Bu evcil hayvan çocuğunuzun bir oyuncağı değildir. O bir canlıdır ve artık evinizin bir üyesidir. Uzun seneler sizinle kalacak belirli sorumluluk ve masrafları olacaktır. Bunları düşünerek bir evcil hayvan edinmek ve bu hususları asla unutmamak gereklidir.